Koli kullanımının yaygınlaşması ve imalatı ile insanlar, en önemli ihtiyaçları olan mal ve eşyalarını güvenli bir şekilde paketlenmesini ve taşınmasını sağlamışlardır.
Giderek artan karton tüketimi, insan hayatını olumlu yönde etkilemektedir. Karton tüketiminin artmasının en temel sebepleri arasında kullanım kolaylığı, pratik tasarım, kısa sürede üretim ve geri dönüşüm bulunmaktadır, fakat karton ve koli kullanımı, çevre açısından çeşitli sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Özellikle taşınma ya da ürün paketinin açılmasından sonra şekli bozulan koliler, ucuz oldukları için sağa sola rastgele atılmaktadır. Halbuki, kartonların ya da kolilerin geri dönüşüm alanlarına gönderilerek tekrar işlenmesi ve ekonomiye kazandırılması gereklidir.
Koli Ne İşe Yarar?
Koli kullanım oranlarının bu kadar yüksek olmasının en temel sebebi, insanların hammaddesi kağıt olan bu kolileri yeniden kullanabilmesi ve geri dönüşümün mümkün olmasıdır. Kolilerin çevreye uygun olması da insanlar için koli kullanılmasının daha cazip hale gelmesine neden olmaktadır. Koliler aşağıda yer alan amaçlar için sıklıkla tercih edilmektedir:
- Taşıma
- İstifleme
- Düzenleme
Kolilerin çevre ve geri dönüşüme de direkt olarak etkileri bulunmaktadır. Örnek olarak, plastik ya da diğer malzemelerden yapılan koliler çevreye karşı çok zarar verdikleri için insanların tercih etmesinde daha gerilerde yerlerini almaktadırlar. Aynı zamanda sert maddelerden oluşan farklı koli çeşitleri de insanlar tarafından tercih edilmesi daha az olan çeşitler arasında yer almaktadır.
Özellikle taşınma gibi bir durumda insanların ilk aklına gelen malzeme, koliler olmuştur çünkü kolilerin hem yerleşimi oldukça kolaydır hem de koliye ulaşmak zaman almaz. Gerekli olan zamanlarda tedarik etmek kolay olduğu için insanların tercih etmelerin de öne çıkmaktadırlar, fakat kullandıktan sonra eğer koli sağlam ise güzelce istifleyerek, sonradan kullanıma hazır edilmelidir; eğer koli, tekrar kullanılamaz hale geldiyse geri dönüşüm noktalarına gönderilmelidir.
Koli Kullanım Alanları Nelerdir?
Koliler, kullanım alanlarına göre birbirinden farklılık göstermektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Koli
- Tam kapalı Koliler
- Yarım kapalı koliler
- Tutmalı koli
- Arşiv kolisi
- Klasör kolisi
- Pizza kutu kolisi
- Ayakkabı Kolisi
- Ramazan Kolisi
- Tekstil Kolisi
- Baskısız Koli
Koliler oldukça geniş alanlarda kullanılmaktadır. Kolilerin kullanım alanları başında nakliyat, depolama, tekstil ve gıda gibi çeşitli sektörler gelmektedir.
Koli İmalatı Nedir?
Koli imalatı yapılırken ilk olarak oluklu mukavvalar çizilir, daha sonra bu mukavvalar basılır ve son olarak, çizilen ve basılan bütün mukavvalar birleştirilerek koli haline getirilir. Koli imalatlarında müşterilerin istekleri ön planda tutularak, kaliteden asla ödün verilmez. Müşteri isteğine göre baskı, kanal açma v çizgi işleri makineden tek tek geçilerek, hazırlanır. Katlamaları yapılan, kapak kanalları açılan ve istenilen baskısı yapılan mukavvalar, bu işlemlerden sonra birleştirme işlemi için dikiş makinelerine gönderilmektedir. Duruma göre dikiş makinesi ya da yapıştırma makinesi tercih edilmektedir.
Koli imalatında müşteri isteği doğrultusunda kolilerin kenarlarına vurulacak olan tek dikişler, zımba makine ile de yapılabilmektedir. Mukavvaların yapışkan kulak kısmına tutkal sürülerek, yapışkanlı bir hale getirebilir. Bu iki işlem, yani dikiş ve yapıştırma işlemleri, birbirinden bağımsız işlemlerdir. Dikiş ve yapıştırma işlemleri bir arada yapılmamaktadır. İlk olarak, dikişler yapılır, ardından yapıştırma işlemi yapılmaktadır.
Koli hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Koli ve Kullanım Alanları
Giderek artan karton tüketimi, insan hayatını olumlu yönde etkilemektedir. Karton tüketiminin artmasının en temel sebepleri arasında kullanım kolaylığı, pratik tasarım, kısa sürede üretim ve geri dönüşüm bulunmaktadır.